Maxim Integrated Products: 24 bites A/D-átalakító

2014.08.25 19:38

A Maxim Integrated MAX11200 termékjelzése egy igazán különleges csipet takar. A katalóguslap már a fejlécében is felfed néhány érdekességet:

 

„24-Bit, Single-Channel, Ultra-Low-Power, Delta-Sigma ADCs with GPIO”. Azaz 24 bites, egycsatornás, ultra alacsony fogyasztású, Delta-Szigma A/D konverter általános célú ki-, bemenetekkel.

Nézzük sorra, hogy mit jelentenek ezek a tulajdonságok!

24bit: Az analóg jelet 224 – en, azaz 16777216 egyedi értékre tudja átalakítani. Ezt a tulajdonságot hívjuk felbontásnak.

Singel Chanel: egyszerre csak egy analóg jelet tudunk átalakítani digitálissá.

 Ultra-Low-Power: A fogyasztás extrém alacsony max 300µA (ez ~3,6V – nál 1mW körül alakul) Egy átlagos, vagy nem a fogyasztásra (hanem mondjuk a sebességre) optimalizált csip esetében a minimális fogyasztás 400 µA körül alakul. (lsd PL.: Analog Devices AD7173-8 csipjét). Ez az alacsony fogyasztás különösen fontos az ipari adathálózatok terhelhetősége szempontjából.

Delta-Szigma AD konverter: A hagyományos A/D konverterekhez képest a mintavétel frekvenciáját megemeljük, így lényegesen lassabb áramkör is képes magas felbontású átalakítást végezni (ez a delta moduláció). Ahhoz, hogy a zajok hatásait kiküszöböljék, egy integrátort alkalmaznak a delta moduláció előtt. Így nagy felbontású AD átalakítót kapunk olcsón és kis méretben.

GPIO (általános célú ki-, bemenetek): 4 GPIO – t találunk a MAX11200 – ban. Funkciójuk programozható (be-, vagy kimenet funkciót használunk-e). A 4 GPIO – t úgy alakították ki, hogy egy 16 csatornás multiprexerrel kapcsolhassuk össze a 4 kimenetet, ezzel 16 csatornás A/D konvertert alakíthatunk ki.

 

Nézzük ezek után a néhány érdekes műszaki paramétert!

 

Felbontás

A katalógus szerint :

24.0-Bit ENOB at 5sps                       (sps - sample per second - a másodpercenkénti minta)

20.9-Bit Noise-Free Resolution at 10sps

19-Bit Noise-Free Resolution at 120sps

 

Az ENOB az effektív bitszám, ami megmutatja, hogy az „elméleti” felbontás a gyakorlatban – a működést befolyásoló zajok hatására – ténylegesen mennyinek „látszik”.

A katalógus szerint tehát másodpercenkénti 5 minta esetén a valós felbontás 24 bit, ami azt jelenti számunkra, hogy kis jelek mérésénél (ahol alacsony mintavételi frekvencia is elég) nem szükséges előerősítő, hiszen az A/D átalakító képes az elméleti felbontás produkálására.

 

 

Órajelek: Programozható belső órajellel rendelkezik és külső órajel is csatlakoztatható az eszközhöz.

Működési hőmérséklettartomány: -400C - +850C

 

Alkalmazás: A mellékelt ábrák konfigurációi alapján alkalmazható hőmérsékletmérésre, ellenállásmérésre.

 

 

 

 

 

Forrás: Magyar Elektronika, www.maxim-ic.com