LED - es közvilágítások a nagyvilágban

2014.08.18 21:22

A LED világítástechnikai alkalmazásainak legextrémebb alkalmazása a közterületek, utak megvilágítása. Az alábbiakban három érdekes projektről olvashatunk.

A finnországi Kittilä városában a finn EasyLed cégnek az Osram Golden Dragon teljesítményledjeiből felépülő, futurisztikus megjelenésű lámpatestjeivel – alapos tesztelés után – üzembe helyezték egy síterület ledes közvilágítását. A telepített 64 világítótest mindegyike egyenként 60 ledet tartalmaz, amelyek előtt egy elliptikus lencse irányítja a fényt a megvilágítandó területre. Ez nem csak a fényhatásfokot javítja, hanem csökkenti az égbolt felé irányuló fényszennyezés mértékét is.A világítótestenként mindössze 41 W fogyasztás a karbantartási megtakarításokkal együtt a beruházás 4,5 éves megtérülését ígéri.

Prágában kísérleti projekt indult a ledes közvilágítás különféle megoldásainak gyakorlati összehasonlítására. Ebben egy országosan ismert cseh világítástechnikai cég Prága városvezetésével együttműködve gyűjt tapasztalatokat hat gyártó hétféle közvilágítási megoldásáról. Ezeket a város eltérő jellegű közterületein helyezik üzembe, a közparkok sétaútjaitól a kerékpárutakig, a fényesen kivilágított bevásárló utcáktól a viszonylag sötét lakóövezetekig. A kiválasztott telepítési helyeket a városközpont közelében, erős idegenforgalmú területeken jelölték ki. A tesztprojekt során telepített közvilágítást az adott környezetben – lehetőségek szerint – végleges megoldásként kezelik. Prága lakói lehetőséget kaptak arra, hogy a megoldásról a projekt négy hónapos első fázisában véleményt mondjanak. 

A transzszibériai vasút mentén fekvő 520 ezres város, Kemerovo megtette első lépéseit közvilágítása modernizálására: 200 db ledes utcai világítótestet helyeztek üzembe, és további 200 hasonló típusú lámpatestet telepítenek két szomszédos faluban. Ezek hosszú élettartamú, időjárásálló, integrált optikájukkal jól irányítható fényt bocsátanak ki, azaz fényüket az utak és terek intenzív megvilágítást igénylőterületeire fókuszálják. A gazdaságosságra jellemző, hogy a hagyományos, nagynyomású nátriumgőz lámpatestek 150 W-os fogyasztásával szemben a ledes lámpatestek mindössze 105 W-ot fogyasztanak, és a városvezetés csupán ezen az alapon évi 20 ezer eurónak megfelelő megtakarításra számít. A hosszabb élettartam kevésbé költséges karbantartást igényel, és a fel nem használt energia révén 200 kg-mal csökken a CO2-emisszió. 

Mindhárom projekt esetében fontos volt az energiahatékonyság növelése, így a CO2 kibocsátás és a fényszennyezés csökkentése a működtetési, fenntartási költségek csökkentése mellett

Források:

Magyar Elektronika, www.everlight.com, www.osram.com