Egy Nobel-díj margójára

2014.10.11 16:23

 

A héten odaítélték a fizikai Nobel-díjat. Három japán tudós (Nakamura Sudzsi, Amano Hirosi és Akaszaki Iszamu ) megosztva kapta a kék LED megalkotásáért (1994). Ahogy már ezeken az oldalakon is olvasható volt, a LED-eket sok helyen alkalmazzák kiváló energiahatékonyságuk miatt. A kék szín sokáig hiányzott a palettáról, így nem tudtak nagy intenzitású fehér fényt létrehozni. A kék LED-dek tették lehetővé a színes kijelzők létrehozását is. (Egyébként ez a hivatalos indoklás.)

Ez eddig rendben is van, senki a világon nem vitatja, a három tudós megérdemelte a Nobel-díjat. Ennek ellenére a díj odaítélésének hírére felrobbant a tudóstársadalom, mert szinte mindenkiben ugyanaz a kérdés merült fel: miért éppen a kék LED feltalálásáért jár a Nobel-díj?

A leggyorsabban az Associated Press című újság reagált: interjút készített az első látható fényű LED kifejlesztőjével Nick Holonyak (Jr.) – kal. A 86 éves tudós az interjúban szóvá tette, hogy sem Ő, sem a kutatócsoportja nem kapta meg a rangos kitüntetést, pedig az ő találmányuknak köszönhető a mai technikai eszközök nagy része. (Pl.: a CD olvasó).

Úgy gondolom, hogy van még néhány tudós aki hozzájárult a LED-ek kifejlesztéséhez, és bár nem kapták meg a Nobel-díjat, annyit mindenképpen megérdemelnek, hogy megemlékezzünk róluk:

Henry_Round 1907-ben észlelte, hogy a szilikon-karbid kristály képes fényt kibocsátani.

Oleg_Losev az első LED felfedezését 1927-ben publikálta hazájában az akkori Szovjetúnióban.

Rubin Braunstein 1955-ben további kutatásokat végzett  fényt kibocsátó félvezetőkkel.

Gary Pittman és  Robert Baird 1961-ben kifejlesztették az első Gallium-Arzenid LED-et, amely infravörös fényt tudott kibocsátani.

1962-ben megérett az idő a látható fényt kibocsátó LED megalkotására, amit mi sem bizonyít jobban, mint az, hogy egyszerre négy kutató is publikálta a témában kutatásait: Robert Hall,  Marshall Nathan, Robert Rediker és a már emlegetett Nick Holonyak.

És ha jól belegondolunk ez még csak a kezdet volt! Mert ugye ott vannak még - példának okáért - a nagyteljesítményű LED-ek, az OLED technológia (1987  -Ching W Tang és Steven Van Slykeés kémikusok) és még sorolhatnánk...

Egyszóval én sem értem, hogy miért pont a kék LED-ért jár a Nobel-díj.

 

 

 

Forrás:

https://www.theregister.co.uk/

https://www.origo.hu/

https://spectrum.ieee.org/

wikipedia