Az OLED technológia

2014.09.10 22:58

Az elmúlt két-három évben egyre többet hallhatunk a hajlékony kijelzővel rendelkező szórakoztató eszközökről. Az ilyen kijelzők az ún. OLED technológián alapulnak. 

De mit is takar az OLED megnevezés?

Az OLED az angol Organic Light Emitting Diode szavak kezdőbetűiből álló mozaikszó (rövidítés), aminek a jelentése: Szerves Fénykibocsátó Dióda. Ebből annyit már megtudhatunk, hogy fénykibocsátó félvezetőről (LED) van szó. 

Ilyet már ismerünk, néhányszor tíz forintért bármelyik elektronikai boltban kapható piros, zöld, sárga, vagy narancs színben, hogy csak a leggyakoribbakat említsük. Ezeket a LED-eket szervetlen anyagokból alakítják ki, például GaAsP (Gallium-arzenid-foszfid) – ból a pirosat, narancsot és a sárgát, és GaP (Gallium-foszfid)-ból vagy GaN (Gallium-nitrid) –ből a zöldet). 

Az OLED-eket a hagyományostól eltérően szerves molekulákból alakítják ki. Alapvetően kétféle típusukat különböztetjük meg a szerves molekulák hossza alapján: rövid és hosszú molekulákból (polimerekből) felépülőket. 

A két fő típuson kívül 2010-ben sikerült egy nagyon speciális szénvegyületből – grafénokból is kialakítani OLED-et, bár egyelőre ezek gyakorlati alkalmazásáról még nem nagyon lehet hallani. 

 

Az OLED felépítése az ábrán látható.

Az anód és a katód között vékony szerves félvezető réteget alakítanak ki. A szerves félvezetőből kilépő fény akadálytalanul jut át az átlátszó anódon. A mechanikai szilárdságot egy hordozó réteg, a szubsztrát biztosítja. Ahhoz, hogy a fény átjusson a szubsztráton, azt is átlátszó anyagból kell kialakítani. Kezdetben ez üveg volt, ma már hajlékony fólián is ki tudnak alakítani OLED-et (Samsung flexible Displays OLED Display ). A hatékonyság növelésének érdekében több szerves félvezető réteget alakítanak ki (multilayer OLED).

 

Alkalmazási lehetőségek

Az OLED "leglátványosabb" alkalmazása  a világítástechnika területén adódott az elmúlt években.A Verbatim cég 2012-ben mutatta be az anyacég (Mitsubishi) OLED technológiájával kialakított hangulatvilágításait. Az alábbi képeken ezeket csodálhatjuk meg.                                                            

 

 

A technológia ma már lehetővé teszi átlátszó OLED - ek gyártását. Ezeknek mindkét elektródája átlátszó vagy félig átlátszó. Az ilyen eszközök kontrasztja nagyon jó, így erős napfényben is nézhetők maradnak. Átlátszóságuk miatt alkalmasak autók fedélzeti paneleinek kialakítására. 2010-ben a Finetech Japan expón a Novaled bemutatott egy 60-70% átlátszóságú OLED panelt. Azóta több terméket is piacra dobott a cég ezzel a technikával, például lámpákat, átlátszó paneleket.

A tavalyi évben megjelent piaci elemzések szerint az OLED technológia olyan drága, hogy az ezzel kialakított TV készülékek árát nemigen lehet 10.000$ (kb. 2 millió Ft) alá vinni Ezért a legnagyobb gyártók a befektetett pénzüket is hagyva felhagynak az OLED TV-k gyártásával. A hírek ellenére akár webáruházban is vehetünk OLED tv-t, igaz 900.000Ft a legolcsóbb modell. (Ez is fele a tavalyi árnak!)

Mi lehet az oka annak, hogy a borsos ár ellenére azért mégis van kereslet ezekre a készülékekre? A műszaki paraméterei. A kontrasztjuk gyakorlatilag végtelennek tekinthető, mivel megvalósítható az, ami az LCD készülékekkel egyáltalán nem: a fekete szín annyira tökéletes, hogy egy sötét szobában sincs háttér fénye, nem világít. Ezen kívül tökéletesen éles képet szolgáltat a technológia.

Az alábbi ábrán látszik, hogy jelenleg a mobiltelefonok kijelzőinél gyakrabban találkozhatunk ezzel a technológiával, mint a televíziók képernyői esetében, azonban ez várhatóan már a közeljövőben meg fog változni, a piaci szereplők azt várják, hogy az OLED TV-k piaca jelentősen fel fog futni, a mobilok kárára.

Azért ez a teljes televíziós piachoz képest egy darabig nem lesz számottevő, belátható időn belül nem várható hogy a jobboldali grafikonon alig látható vékony bordó sáv (a teljes piac 0,02% - a) elnyomja a LED kijelzőket mutató világoskék sávot, és számunkra is elérhetővé válik az ultravékony, tűéles TV készülék. 


 

Az utolsó ábrán látható ugyanakkor, hogy a cikk elején említett világítástechnikai alkalmazások piaca a kijelzőkhöz képest hihetetlen dinamikával fejlődik, egyre számottevőbbé válnak a mindennapjainkban. 

 

 

 

A fentiek alapján biztosak lehetünk benne, hogy az OLED technológia hamarosan mindennapjaink része lesz az autókban és a mobilokban, valamint a világítástechnikai eszközökben.

 
Források:

verbatim.hu, bloomberg.com, displayforum.de, geeks.hu, grapheneworld.org, howstuffworks.com, mobilarena.hu, oled-info.com, theregister_co.uk, novaled.com