A Vishay Intertechnology cég precíziós ellenállásai

2014.08.19 12:51

Az ellenállások paramétereiről szóló cikkben áttekintettük a főbb katalógusadatokat. (https://mityko.webnode.hu/news/ellenallasok-katalogusadatai/) Most nézzünk meg két ellenálláscsalád néhány paraméterét. Mindkét család a Vishay Intertechnology cég fejlesztése.

Az első termékcsaládot (ERC) katonai alkalmazásokra fejlesztették ki. Megfelelnek a MIL PRF55182/9 katonai szabványnak. Az ERC ellenállásokat kerámiamagra gőzölt króm-nikkel vezetőréteggel vonták be, amit speciális epoxi burkolattal borítottak. A kivezetéseket az alkatrészek két végén alakították ki.

A másik termékcsaládot (PTF) a nagy stabilitású ellenállások közül választottam ki. A felépítése hasonló az előzőhöz, az egyes rétegek kialakítását azonban tisztább alapanyagokból, sokkal precízebben végzik.

 

 

ERC

PTF

Működési hőmérséklet (C0)

-65 …. +175

-55……. +150

Ellenállásérték toleranciája (%)

+/- 0,1….+/-1

+/- 0,02….+/-1

Stabilitás (ppm=10-6)(Ω/ C0)

25, 50, 100

5,10,15

Ár ($/db)

9,59

3,02

 

A stabilitást egy kicsit körül kell járnunk.

A hőmérséklet változásával változik az ellenállás értéke, amit R=R0·(1+ α·∆T) összefüggéssel ki tudjuk számítani, ahol R0 a 20 °C -on mért ellenállás ∆T=T−T0 a hőmérsékletváltozás, T0 az eredeti, T az új hőmérséklet és α a hőfoktényező.

Tehát, ahogy áram halad át egy ellenálláson, az megváltoztatja az értékét. Ez persze nem igazán kedvező számunkra. Megváltoztatja az erősítők erősítését, a kivezérelhetőséget, munkaponti áramokat, az oszcillátorok rezgési frekvenciáját, ezért igyekszünk alacsony értéken tartani ezt a változást.  Látható, hogy ebből a szempontból a PTF család jobb és ráadásul az ellenállások értéke is közelebb van a névértékhez.

Azonban a működési tartománya az ERC sorozatnak lényegesen nagyobb. Ez nem is meglepő, ha figyelembe vesszük, hogy katonai célú eszközről van szó, aminek minden környezeti körülmények között működnie kell. A műszaki paraméterek különbsége – ebben az esetben különösen a megbízhatóságé – meghatározza a termék árát.

A mi feladatunk, hogy eldöntsük mely paraméterek fontosak a tervezés szempontjából, miért éri meg kifizetni a vételárat és miért nem.